Czy Komornik może licytować grzyby w occie i ogórki kiszone?

Komornik nie może sprzedawać żywności bez zezwolenia Sanepidu

Komornik sądowy w toku postępowania egzekucyjnego, który zajął żywność należącą do dłużnika – nie może wprowadzać do obrotu żadnych produktów żywnościowych, ani także domowych przetworów z grzybów bez zgody Sanepidu – wynika z ustaleń dziennika business-law-883985-mTrudnyKlient.pl To pokłosie publikacji Gazety.pl, którą  zaalarmowała czytelniczka, której to komornik sądowy Katarzyna Chudy zajęła przetwory z grzybów i warzyw.

Sprawa, na pierwszy rzut oka wydaje się kuriozalna. Komornik ściga za długi męża, z którym żona ma rozdzielność majątkową, a w toku postępowania  komornik zajmuje m.in. przetwory domowe (słoiki zawierające grzyby marynowane, przecier pomidorowy, ogórki). Następnie ten sam komornik wystawił owe ruchomości na licytacji.

 

Po publikacjach w mediach nie jest pewne, czy dojdzie do licytacji, ale sprawą prawdopodobnie zajmie się w najbliższym czasie Krajowa Rada Komornicza.

 

Pani komornik ogłosiła na stronach komornik.pl licytację zajętych przetworów http://www.licytacje.komornik.pl/Notice/Details/97503

fsc_Szczeg_y_licytacji (2)

 

 

Gdyby doszło do sprzedaży żywności na licytacji, która jest ogłoszona na dzień 12 listopada mogłoby dojść do naruszenia przepisów.

 

Od dziennikarzy TrudnyKlient.pl o sprawie dowiedziała się Prezes Sądu Rejonowego w Świnoujściu – Magdalena Sarzyńska – na tym etapie zobowiązała się w rozmowie z nami do szczegółowego sprawdzenia, czy w toku egzekucji  wpłynęły wnioski strony postępowania oraz czy są przesłanki do objęcia postępowania nadzorem Prezesa Sądu.

 

Ola Horoszko-Klusek z Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Kamieniu Pomorskim poinformowała nas, że jeśli komornicy chcą wprowadzać do obrotu żywność muszą wystąpić o zgodę do Sanepidu, a jeśli dotyczy to obrotu produktami zawierającymi grzyby dodatkowo wymagane jest posiadanie stosownego atestu wystawionego przez klasyfikatora grzybów i grzyboznawcy.

 

W przypadku przetworów wytwarzanych w warunkach domowych – kuchnie domowe nie spełniają wymogów sanitarnych i epidemicznych związanych w produkcją żywności. Przy produkcji muszą być zachowane odpowiednie standardy takie jak system HACCP – który jest obligatoryjny dla producentów żywności i np. restauratorów.

Osoba prywatna gotująca w prywatnej kuchni nie uzyska zatem zgody na wprowadzenie do obrotu żywności wytworzonej w takich warunkach. Co stawia pytania na celowością podjętych czynności przy komornika.

 

Wysłaliśmy do komornika pytania dotyczące postępowania:

 

Czy Komornik powiadomił żonę dłużnika, z którą nie ma wspólnoty majątkowej o planowanym zajęciu ruchomości?

Czy faktycznie doszło do naruszenia przez żonę dłużnika nietykalności cielesnej Pani Komornik?

Czy Komornik posiada zezwolenie Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Kamieniu Pomorskim na wprowadzenie do obrotu żywności?

Czy do Komornika wpłynął wniosek o wyłączenie Komornika lub wyłączenie zajętych ruchomości – należących do żony dłużnika-  spod egzekucji?

Na jakiej podstawie nastąpiła wycena ruchomości w postaci przetworów spożywczych?

 

Do chwili publikacji tegoż materiału nie uzyskaliśmy odpowiedzi z kancelarii komornika.

 

 

Zdjęcie: sxc.hu

 

 

Podziel się na:
  • Facebook
  • Google Bookmarks
  • Blip
  • Wykop
  • Live
  • Twitter
  • PDF

One thought on “Czy Komornik może licytować grzyby w occie i ogórki kiszone?”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *